Reklama

Z zakonnej kuchni

Kapuśniak

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
200 g kapusty kiszonej
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 małej cebuli
150 g wędzonej kiełbasy z indyka
1 duża marchew
1/2 korzenia pietruszki
1 szt. selera naciowego
5 małych ziemniaków
200 ml wywaru warzywnego
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
2 łyżeczki suszonego majeranku
3 liście laurowe
2 szczypty kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
Kapustę umyć i poszatkować. Do szerokiego garnka wlać oliwę i podsmażyć posiekaną w kosteczkę cebulę. Dodać kiełbasę pokrojoną na cienkie półplasterki i chwilę razem podsmażać. Włożyć kapustę oraz obrane i starte marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszać. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, dodać majeranek, listek laurowy i kminek. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekaną natkę, wymieszać i znów zagotować.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-01-02 12:11

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka wiosenna

SKŁADNIKI: 1/2 pęczka zielonych szparagów 4 jajka 2 salaterki poszarpanej sałaty (zwykłej, rzymskiej lub miksu np. z dodatkiem radicchio) 1 pomidor 1 dymka 4 łyżki tartego parmezanu SOS CEZARA 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz
CZYTAJ DALEJ

Dzień Wszystkich Świętych dawniej

Niebo wyobrażano sobie jako miejsce niezwykłej jasności i wiecznego spoczynku

Uroczystość Wszystkich Świętych obchodzimy 1 listopada. Dzień ten kojarzy nam się przede wszystkim z płonącym zniczem, nagrobnymi kwiatami oraz mogiłami osób bliskich. Dawniej jednak celebrowano go zupełnie inaczej.
CZYTAJ DALEJ

Kudowa-Zdrój. Kaplica, w której spoczywa trzydzieści tysięcy istnień

2025-11-02 00:00

[ TEMATY ]

Kudowa Zdrój

ks. Romuald Brudnowski

kaplica czaszek

Archiwum parafii Św. Bartłomieja w Kudowie-Zdroju

Wnętrze Kaplicy Czaszek w Kudowie-Zdroju – Czermnej. W centrum ołtarz z krucyfiksem, otoczony ścianami z ludzkich kości i czaszek, ułożonych z niezwykłym szacunkiem dla zmarłych.

Wnętrze Kaplicy Czaszek w Kudowie-Zdroju – Czermnej. W centrum ołtarz z krucyfiksem, otoczony ścianami z ludzkich kości i czaszek, ułożonych z niezwykłym szacunkiem dla zmarłych.

W najstarszej dzielnicy kudowskiego kurortu - Czermnej, znajduje się miejsce, gdzie cisza ma głos, a spojrzenie w śmierć staje się lekcją życia. Kaplica Czaszek nie straszy, ona wzywa do refleksji, by wśród tysięcy czaszek dostrzec znak nadziei, który prowadzi ku Zmartwychwstaniu.

Oprócz walorów uzdrowiskowych Kudowa słynie z jeszcze jednego powodu. To właśnie tutaj w drugiej połowie XVIII wieku, dzięki niezwykłemu kapłanowi ks. Václavowi Tomáškowi, powstała jedyna w Polsce Kaplica Czaszek. Choć podobnych miejsc na świecie jest kilka, ta dolnośląska wyróżnia się sakralnym charakterem i przesłaniem skupionym na Jezusie Cierpiącym i Zmartwychwstałym.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję