Kaszotto z grzybami
SKŁADNIKI :
* 25 dag kaszy jęczmiennej
* 60 dag świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
* 1 cebula
* 1/2 puszki kukurydzy
* 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 1/2 szklanki bulionu
* 2-3 łyżki masła klarowanego
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1/3 szklanki śmietanki kremówki
* sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
2. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle.
3. Dobrze oczyszczone i umyte grzyby pokrój na mniejsze kawałki o podobnej wielkości, dodaj do cebuli i smaż bez przykrywki ok. 25 min.
4. Po tym czasie do grzybów dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zamieszaj, a następnie wlej śmietankę kremówkę. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
5. Tak przygotowane grzyby wymieszaj z kaszą, dodaj kukurydzę oraz natkę pietruszki. Gdyby masa była zbyt sucha, dodaj trochę bulionu.
6. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 20 min w temp. 180°C.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Papryka nadziewana kaszą gryczaną
SKŁADNIKI :
* 6 strąków papryki
* 20 dag kaszy gryczanej
* 10 dag kaszy jęczmiennej
* 10-15 dag marchewki
* 2 cebule
* 4-5 łyżek tłuszczu
* 1szklanka bulionu
* sól, pieprz.
Reklama
Wykonanie:
1. Paprykę oczyść z szypułek i usuń gniazda nasienne.
2. Każdą kaszę ugotuj osobno w osolonej wodzie, na sypko.
3. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojone w kostkę cebule, następnie dodaj marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Razem uduś do miękkości.
4. Marchew z cebulą dodaj do ugotowanych kasz, wymieszaj i dobrze dopraw.
5. Gotowym farszem wypełniaj strąki papryki i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
6. Podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku.
7. Miękką paprykę wyłóż na półmisek.
Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami
SKŁADNIKI :
* 1 główka kapusty białej lub włoskiej
* 6 ziemniaków (dużych)
* 10 dag kaszy gryczanej
* 1-2 cebule
* 20 dag wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
* sól, pieprz
* 2 szklanki wywaru mięsnego bądź jarzynowego.
Wykonanie:
1. Kapustę sparz, wytnij głąb i oddziel liście.
2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (jak na placki ziemniaczane), odciśnij płyn.
3. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie na sypko.
4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
5. Słoninę lub boczek pokrój w drobną kostkę. Przełóż na patelnię, przesmaż, dołóż cebulę i smaż, aż cebulka się zeszkli.
6. Do przetartych ziemniaków dołóż ugotowaną kaszę i skwarki z cebulą, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. (Można też dodać łyżeczkę przyprawy do ziemniaków).
7. Wyrobioną masę nakładaj na liście kapusty, zaginaj brzegi i zwijaj w rulon.
8. Gołąbki układaj dość ciasno warstwami w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.
9. Podlej wywarem i duś w piekarniku w temp. 180°C do miękkości.
10. Podawaj gołąbki z dowolnym sosem.
Zapiekanka z kaszą jaglaną
SKŁADNIKI:
* 30 dag filetu z kurczaka lub indyka
* 2 szklanki kaszy jaglanej
* 3 szklanki wody
* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1 mały seler
* sól
* olej
Sos:
* sok z 1 cytryny
* sok z 1 pomarańczy
* 1 łyżeczka imbiru
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżki musztardy
* sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Kaszę zalej wodą, posól i gotuj 5-7 min.
12. Warzywa obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na dużym oczku i dodaj do kaszy, wymieszaj.
13. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
14. Mięso z kurczaka lub indyka pokrój na cienkie paseczki, posól i ułóż na kaszy.
15. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą. Tak przygotowanym sosem zalej kaszę z mięsem.
16. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i zapiekaj ok. 45 min.