Reklama

Z naszej kuchni

Kurczak na obiad

Na targu można dostać dorodnego, młodego kurczaka, wyhodowanego w warunkach naturalnych. O tej porze roku takie kurczaki smakują najlepiej.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak z nadzieniem orzechowym

(Przepis na 6 porcji)

Dorodny (tzw. mięsny) kurczak wraz z podrobami, cienki i długi płat słoniny lub tłustego świeżego boczku, 1 kopiasta łyżka masła, 1 marchewka, 1 duża cebula, 1 kopiasta łyżka siekanej natki pietruszki, 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku, liść laurowy, sól i pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Farsz: 1 szklanka łuskanych orzechów (włoskie, laskowe lub pół na pół), 2 kopiaste łyżki rodzynek, mały kieliszek naturalnego soku jabłkowego, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, wątróbka i serce kurczaka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, sól i pieprz.

Reklama

Sprawionego kurczaka dokładnie myjemy, ustawiamy pionowo na suszarce - do ocieknięcia z wody. Rodzynki zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy do nasączenia.
Przygotowanie farszu: orzechy siekamy razem z wątróbką i sercem kurczaka, przekładamy na miseczkę, dodajemy jajko, tartą bułkę, mleko, odsączone z soku rodzynki. Farsz przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Masę starannie mieszamy - powinna być jednolita i pulchna.
Wysuszonego kurczaka nadziewamy farszem, z zewnątrz lekko oprószamy solą, owijamy plastrem słoniny lub boczku, spinamy szpadkami i obsmażamy na maśle (zamiast masła może być oliwa lub olej), rumieniąc na złoty kolor - przekładamy do brytfanny. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko zasmażamy drobno pokrojoną marchew, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy roztarty w dłoniach tymianek i rozbity w moździerzu liść laurowy. Podsmażone, lekko zrumienione jarzyny przekładamy do brytfanny, w której jest kurczak, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Obok brytfanny powinno się wstawić naczynie z wodą, która parując nie dopuści do wysuszenia mięsa.
Upieczonego, miękkiego kurczaka wyjmujemy na wygrzany półmisek. Powstały sos przecieramy przez sito, gdy trzeba - zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Kurczaka kroimy na porcje w taki sposób, by do każdej dodać jednakową ilość nadzienia. Potrawa jest najsmaczniejsza z młodymi ziemniakami, posypanymi obficie koperkiem, i zieloną sałatą polaną obficie spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną albo z sezonową surówką z owoców.

Surówka z jabłek papierówek

6 dorodnych kruchych papierówek, 2 szklanki świeżych malin, sok z cytryny, 3 łyżki malinowego soku, 3 łyżki płynnego miodu.

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych papierówki ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, by jabłka nie ściemniały, mieszamy. Sok łączymy z miodem, zalewamy jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Przed podaniem układamy na surówce owoce malin - miejsce przy miejscu.

2003-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ks. Olszewski nie jest w stanie pokazywać się publicznie. Ciężar hejtu jest ogromy

2025-10-24 09:51

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

nie jest w stanie

pokazywać się publicznie

ciężar hejtu

Księża Sercanie

Ks. Michał Olszewski. Zdjęcie archiwalne

Ks. Michał Olszewski. Zdjęcie archiwalne

- Ksiądz Michał Olszewski nie jest w stanie pokazywać się publicznie, czy odprawić Mszy św. dla wiernych. Wszędzie widzi hejterów - powiedział w Radio Wnet mecenas Krzysztof Wąsowski, obrońca kapłana. Jak dodał, areszt i nagonka medialna, które go spotkały, odcisnęły na nim ogromne piętno.

Podziel się cytatem - rozpoczął obrońca ks. Olszewskiego.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV: królestwo Boże należy do pokornych, a nie do pyszałków

2025-10-26 13:05

[ TEMATY ]

królestwo Boże

Papież Leon XIV

należy do pokornych

Vatican Media

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Królestwo Boże nie należy do pyszałków, lecz do pokornych, a rozwija się ono w modlitwie i codziennym życiu poprzez szczerość, przebaczenie i wdzięczność - powiedział Ojciec Święty w rozważaniu poprzedzającym niedzielną modlitwę „Anioł Pański” w Watykanie.

Drodzy Bracia i Siostry, dobrej niedzieli!
CZYTAJ DALEJ

Rozpaleni - zapisy już trwają!

2025-10-27 04:26

materiały prasowe

W ramach przygotowania młodzieży do sakramentu bierzmowania wkrótce odbędzie się kolejna edycja spotkania pt. „Rozpaleni”.

W ostatnią sobotę listopada w hali Targów Lubelskich zgromadzi się 1500 młodych osób. Kilkugodzinne spotkanie, wypełnione radosną obecnością i modlitwą młodych, już na stałe zagościło w kalendarzu wydarzeń diecezjalnych. – Celem wydarzenia jest ukazanie młodego i radosnego Kościoła, któremu zależy bardzo na rozwoju ludzkim oraz duchowym młodzieży, przedstawienie sensu bierzmowania oraz ewangelizacja i zintegrowanie grup parafialnych przed rozpoczęciem roku formacyjnego – wyjaśnia ks. Mateusz Wójcik, dyrektor spotkania organizowanego przez Centrum Duszpasterstwa Młodzieży we współpracy z Katolickim Stowarzyszeniem Młodzieży.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję